Cybercrime: hoe doe ik aangifte

De laatste jaren merken we meer en meer op dat criminelen de weg hebben gevonden naar het internet. Via deze weg proberen ze je te misleiden en geld afhandig te maken.  In dit artikel kan je enkele voorbeelden en tips vinden, hoe aangifte doen, ...

We hebben ook een aparte pagina gemaakt met de laatste trends van cybercrime.  Als we meldingen binnen krijgen, zullen we die hier aanvullen:

Er zijn verschillende misdrijven waar ze zich schuldig aan maken:

 • Via internet bieden ze spullen te koop aan: een goedkope auto, een goedkope GSM, een goedkope fiets, … Vaak te mooi om waar te zijn!  Een splinternieuwe Samsung S8 die nog zelfs in de originele verpakking zit voor amper 600 EUR.  Het lijkt een prachtige aanbieding, maar het is pure oplichting!
 • Jouw bank stuurt een e-mail met de vraag om zo snel mogelijk een nieuwe bankkaart aan te vragen door te klikken op een bepaalde link. Je vragen naar je identiteit en/of telefoonnummer.  Nadien vragen ze via mail of telefonisch om de M1 en/of M2 codes van je digipass door te geven.  DOE DIT IN GEEN GEVAL! M1 en/of M2 codes dien je enkel in te geven op de bankwebsite (homebanking) of eventueel bij een online aankoop.
 • Let goed op welke websites je bezoekt door de pagina goed te bekijken (geen logo, slecht Nederlands, schrijffouten, …) en door bovenaan in de adresbalk te kijken! Vertrouw je het niet? Bel onmiddellijk je bank op het nummer dat je kent (en niet via de 'valse' website).
 • E-mailadressen worden gehackt en misbruikt om jouw contactenlijst te mailen. In de mail wordt dan gevraagd om geld over te schrijven naar een rekening van de criminelen. Tip: de meeste e-mailaanbieders werken met tweestaps-authenticatie. Op deze manier heb je een paswoord nodig, maar ook een extra code die jij alleen kan ontvangen via SMS of mail. Onderaan kan je linken vinden voor meer informatie over tweestaps-authenticatie voor de belangrijkste internetbedrijven.
 • Let op met e-mails die als verzender effectief het e-mailadres gebruiken van je bank! Van zodra je klikt op een link, zal je merken dat je niet op de website van je bank terecht komt, maar op een nagemaakte website. Dit kan je op twee manieren zien: in de mail klik je NIET op de link die je zou moeten openen, maar ga er met je muisaanwijzer opstaan. Zo zie je onderaan de link die normaal opent. Verwijst die niet naar de website van de bank, dan klik je niet op de link! Heb je toch geklikt, dan zie je bovenaan in de adresbalk geen enkele verwijzing vooraan in het adres (dat begint met https:// ) naar je bank. Wees dus aandachtig!
 • Sommige oplichters maken gebruik een mail zogezegd gestuurd door een openbare instelling, waarin een virus zit.  De afzender gaat je proberen te overtuigen een bijlage in de mail te openen, zodat op die manier je toestel besmet wordt met een virus. Door dit virus heeft de hacker toegang tot jouw toestel en bijgevolg tot alle (bedrijfs)informatie zoals klantengegevens, facturatiegegevens, boekhoudinggegevens, paswoorden, enz. Het kan ook zijn dat de mail een cryptovirus bevat waardoor de harde schijf van de computer versleuteld kan worden.

Ben je toch opgelicht, en wil je een aangifte doen?

Dan vragen we enkele belangrijke documenten mee te brengen om je aangifte te staven, en ons onderzoek goed te kunnen voeren.

 • Is er geld van je rekening verdwenen? Neem zeker je bankafschriften mee waarop duidelijk de fraude te zien is.
 • Heb je contact gehad met iemand op Facebook, Twitter, Instagram, … ? Neem een schermafdruk mee van het profiel van de verdachte, alsook enkele schermafdrukken van gesprekken die gevoerd zijn.
 • Heb je een e-mail ontvangen die van de criminelen zijn? Druk de inhoud van het e-mailbericht af en stuur die door (bij de aangifte vragen naar wie je de mail kan/mag doorsturen).  Indien mogelijk willen we ook graag de headers van de e-mail (een stukje verborgen informatie dat je niet meteen ziet bij het openen van een e-mailbericht). Hoe je dit doet, hangt af van het programma waarmee je je e-mails leest.
 • Heb je een valse website geopend die lijkt op die van je bank? Maak een schermafdruk van deze website en neem deze mee voor je aangifte?
 • Ben je opgelicht via 2dehands websites? Neem zeker een schermafdruk mee van het zoekertje waarop je gereageerd hebt, alsook een schermafdruk van het profiel van de crimineel.
 • Krijg je regelmatig verdachte mails aan die vragen om op een link te klikken? Dan kan je deze mails ook doorsturen naar verdacht@safeonweb.be .

Om tweestaps-authenticatie in te schakelen, vindt u hieronder enkele nuttige links: