1 dag niet - 1 week niet

Print

Nationale actiedag op 27 oktober wil burger sensibiliseren rond inbraakpreventie

Wat kan je zelf doen om een inbraak te voorkomen? Veel, heel veel. Daarom krijgt België op vrijdag 27 oktober een vierde nationale actiedag tegen woninginbraken: ‘1 dag niet’.  Heel de week zullen er activiteiten en acties gehouden worden ter voorkoming van inbraken: '1 week niet'.

Het initiatief wil burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak en biedt een podium aan de initiatieven die de burger zelf op poten zet om elkaar te sensibiliseren en informeren. Samen met politie en overheid slaan burgers de handen in elkaar om hun buurt veiliger te maken. Want elke dag komen er bij 200 Belgen inbrekers over de vloer. Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten en staan er tal van preventietips en originele ideeën van andere initiatiefnemers. 

Welke initiatieven kan je verwachten in de Politiezone GRENS

Alle buurtinformatienetwerken (BIN) in onze politiezone werden aangeschreven om acties te organiseren. 

 • BIN Braken uit Wuustwezel organiseert op donderdag 26 oktober:
  • om 16 uur een veiligheidsfietstocht en -wandeltocht
  • en om 19 uur nog een veiligheidswandeltocht.
 • De BINs Withoefse Heide, Leopold, Kijkuit en Dennendael uit Kalmthout hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren twee activiteiten:
  • Op donderdagavond 26 oktober houden zij een BIN-café in het parochiecentrum van Heide.
  • Op vrijdag 27 oktober van 16 tot 20 uur houden zij een fietsmarkeeractie aan het station van Heide.
 • Op 27 oktober van 13 tot 14 uur is een contactmoment in het wijkhuis van Loenhout.  De wijkagent zal ook spreken over inbraakbeveiliging.
 • De BINs De Kievit - De Ster, Heiken en Vredeburg uit Kalmthout organiseren op zaterdag 28 oktober een fietsmarkeeractie op de markt van Kalmthout.  Je krijgt daar ook preventietips.

De politiezone GRENS ondersteunt deze activiteiten. Politieagenten zullen aanwezig zijn op de evenementen en o.a. diefstal-preventief advies geven, fietsen markeren (vrijdag 27 oktober aan het station van Heide en zaterdag 28 oktober op de markt van Kalmthout), informatie verstrekken over BIN-werking, …

7 tips … tegen diefstal met list

 1.  Geef nooit geld of een geheime code… een politieagent of een werknemer zal je nooit geld of een geheime code vragen, en evenmin waar je jouw waardevolle papieren opbergt.
 2. Hou nuttige nummers bij de hand… politie, brandweer, meternummers, vertrouwenspersoon, enz.
 3. Onderhoud je sociaal netwerk… weet aan wie je hulp kan vragen rondom jou!
 4. Je hebt het recht om NEE te zeggen! Je bent nooit verplicht om iemand bij je thuis binnen te laten. In geval van twijfel, open de deur niet, vraag een nieuwe afspraak en laat je vergezellen door een naaste.
 5. Controleer wie aanbelt vooraleer je de deur opent… gebruik een (video)parlofoon, deurspion, deurketting of belcode.
 6. Let op het logo en het uniform… elke beroepsman/-vrouw draagt specifieke kledij. Hou de officiële kledij in het achterhoofd.
 7. Vraag de dienstkaart… een politieagent of een werknemer die zich bij je thuis aanmeldt, beschikt steeds over een dienstkaart. Indien hij/zij geen dienstkaart heeft of in geval van twijfel, weiger hem/haar de toegang. 

Meer informatie