Behendig en veilig de straat op

Print

Politiezone Grens organiseert verkeerspark in Kalmthout

Het nieuwe schooljaar is nu al enkele weken begonnen. Honderden kinderen wandelen of fietsen dagelijks naar school en terug naar huis. De Politiezone Grens zet volop in op preventie van ongevallen. Daarom organiseert het een behendigheidsparcours en een verkeerspark voor kinderen van de lagere school. Dit jaar strijkt het verkeerspark neer op het marktplein van Kalmthout (van 11 tot 28 september).  Het behendigheidsparcours gaat dan weer op bezoek bij de scholen in Wuustwezel (van 3 tot 17 oktober).

Een gesprek met hoofdinspecteur Jan Simons over het doel en andere verkeersacties.

Jan Simons: “In heel de politiezone wandelen en fietsen kinderen en jongeren naar school. We willen verkeersongevallen zo veel mogelijk vermijden. Daarom zetten we in op preventie. Voor kinderen van de lagere school gaat dat heel specifiek over hun plaats op de rijbaan en het toepassen van de meest elementaire verkeersregels.  Tevens is fietsvaardigheid elementair om op een veilige wijze deel te nemen aan het verkeer. Om de drie jaar passeren we in iedere gemeente met ons behendigheidsparcours en verkeerspark. Dit jaar is Kalmthout aan de beurt met het verkeerspark.”

Wat leren kinderen tijdens zo’n verkeerspark?

Jan: “We leren kinderen wat de plaats van de verschillende weggebruikers is op de openbare weg. We focussen ons op voetgangers en fietsers. Er is een beperkt stukje theorie. Daarna is het tijd om de theorie om te zetten in de praktijk. Op een uitgetekend parcours rijden de kinderen met go-carts en fietsen. Ze leren te letten op de verkeersborden, lichten, wat de voorrangsregels zijn, waarop je als fiets moet letten… De leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar zijn onze doelgroep met het verkeerspark.”

En het behendigheidsparcours?

Jan: “Dit jaar staat dat in Wuustwezel. Op dat parcours leren kinderen te anticiperen op situaties die zich kunnen voordoen, zoals het oprijden van een schuine borduur, een goot, rijden over kinderkopjes, evenwichtsoefeningen, kijktechniek en precisieremmen.. De verkeersregels kennen is belangrijk, maar goed kunnen fietsen en sturen, is minstens even belangrijk.  Wij beschikken ook over een dodehoekzeil waarmee we hen attent maken op de gevaren van vrachtwagens. Het is door het te ervaren dat kinderen er op letten als ze zich echt in het verkeer begeven.”

Organiseren jullie nog acties?

Jan: “Ieder jaar gaan we langs op alle lagere scholen van heel de politiezone om de fietsen te controleren. Dit is zeer arbeidsintensief, maar blijkt echt nodig. Vorig jaar was meer dan de helft van de gecontroleerde fietsen niet in orde. We controleren de algemene staat van de fiets, is hij reglementair in orde, als de fiets voorzien is van een licht controleren wij of het werkt omdat wij er dan vanuit gaan dat deze fiets ook tijdens donkere tijdstippen zal gebruikt worden.  Allemaal zaken die logisch lijken maar niet zijn. We geven de kinderen een lijstje mee van wat er niet in orde is. Op een afgesproken moment controleren ze dan samen met de leerkracht opnieuw hun fiets. Hierbij dan ook een oproep aan ouders: breng de fiets van je kind in orde voor het nieuwe schooljaar. Kan je dat zelf niet? Bij een fietsenmaker kan dat snel en het hoeft niet veel te kosten.”

Doen jullie die controles ook op de middelbare scholen?

Jan: ”Neen. De leerlingen van het middelbaar controleren we regelmatig op weg naar en van de school. Is hun fiets niet in orde, dan moeten ze die in orde brengen en komen tonen. Doen ze dat niet, dan nodigen we hen uit op een verkeersles. Dat blijkt effectiever dan massale controles op school.”

“Daarnaast zijn er onze acties FLITS! voor de derde graad en FLITS! jr. voor de tweede graad. We organiseren die twee acties na de paasvakantie. FLITS! focust vooral op de jongeren die hun rijbewijs behalen. Hoe rij je beheerst? Wat zijn de gevaren bij alcohol- of druggebruik? FLITS! jr. gaat over veilig rijden met bromfietsen en het verplaatsen met de fiets tijdens nachtelijke uren. We merken iedere keer dat ook daar nood aan blijft.”

De ‘donkere dagen’ komen er weer aan. Wat doen jullie daarrond?

Jan: “Daar werken we vooral samen met de scholen. We stimuleren hen om kinderen én ouders aan te zetten om fluohesjes te dragen. Op vele scholen controleren ze dat zelf regelmatig, wat we alleen maar kunnen toejuichen. En net als met de fietscontrole: de hulp en het engagement van de ouders is echt nodig om zichtbaar en veilig de weg op te gaan. Zowel op vlak van gezien worden als de staat van de fiets.”