Help ons met het vatten van inbrekers!

Print

Afgelopen weekend werden er verschillende inbraken gepleegd in onze politiezone.  Zowel Kalmthout, Wuustwezel maar vooral Essen werden getroffen door deze plotse inbrakenplaag.  Bij enkele feiten werden er daders ei-zo-na op heterdaad betrapt.  Op dat moment werden alle beschikbare ploegen ingezet voor zoeking naar de daders.  De betrokken buurtinformatienetwerken (o.a. Bin Hey-End en Bin Sint-Jan)  werden opgestart voor extra ogen en oren van de burgers.  Ook de speurhond werd ingeschakeld maar spijtig genoeg zonder resultaat.

Opvoering van de onderzoeken en toezichten.

De politiezone GRENS neemt de nodige maatregelen om de pakkans te verhogen.  Zo werden bij de inbraken van afgelopen weekend grondig sporenonderzoek uitgevoerd door het technisch labo.  Ook werden er zondagavond verscheidene verdachten gecontroleerd. De aanwezigheid van deze mensen op die plaats en op dat tijdstip zal verder worden onderzocht, in samenwerking met de naburige politiezones.  De volgende weken zullen er nog meer controles worden uitgevoerd, zowel in uniform als anoniem, waarbij passanten meer gecontroleerd kunnen worden dan in normale omstandigheden.

Horen, zien en melden

De politie heeft onvoldoende slagkracht zonder de hulp van alle burgers. Verdachten laten niet zelden hun voertuig “ergens” achter en verplaatsen zich verder te voet of per fiets. Ze verplaatsen zich bij voorkeur langs binnenpadjes en rustige straatjes. Daar waar ze meer kans lopen om opgemerkt te worden door bewoners dan door de politiediensten. Ze werken niet zelden langs achter aan de woning en luisteren of er een voertuig voorbij komt vooraleer opnieuw de straat op te gaan.

Daarom is het enorm belangrijk dat iedereen die iets verdachts ziet (dit is: voor hem/haar iemand verdacht op die bepaalde plaats en op dat bepaalde tijdstip), dat onmiddellijk (en niet ‘s anderdaags - zodat we onmiddellijk kunnen handelen) de politie wordt verwittigd, ofwel via het algemeen telefoonnummer “03 620 29 29” ofwel via het noodnummer “101”. Elke melding is zinvol: blijkt de informatie niets concreet op te leveren, dan heeft niemand er last van. Is de informatie wel nuttig, dan kunnen misschien een hele reeks feiten opgelost worden dankzij die gouden tip.

Onzichtbare inbrekers bestaan niet. Een nummerplaat van een voertuig kan, al dan niet samen met de beschrijving van een voertuig, al een hele hoop informatie opleveren voor de politie. Zo werd recent bij een inbraak een witte Peugeot stationwagen opgemerkt (helaas werd geen nummerplaat genoteerd).   

Preventie

Maak ook gebruik van ons gratis en vrijblijvend diefstalpreventief advies.  Een speciaal daartoe opgeleide politieambtenaar zal na afspraak de beveiliging van je woning of handelspand nakijken en zal eventueel aanpassingen of verbeteringen voorstellen. Je ontvangt een handige brochure met tal van tips.

Je kan dit aanvragen via ons digitaal formulier op onze website.

Lees ook onze tips voor het beveiligen van je woning.