Resultaten fietscontroles lagere scholen

Print

Deze week werden de laatste fietscontroles in de lagere scholen van onze politiezone uitgevoerd.  Deze fietscontroles worden jaarlijks uitgevoerd voor alle leerlingen van de lagere scholen​ in de politiezone. In eerste instantie ligt de nadruk op de (verplichte) wettelijke uitrusting. Anderzijds wordt de algemene toestand van de fiets gecontroleerd. Bijvoorbeeld: een stuurpen die te hoog staat, een losstaand zadel, versleten assen, defecte remmen, … Elementen die heel belangrijk zijn om zich veilig over straat te kunnen begeven.

De politiezone Grens heeft dit jaar 2690 fietsen gecontroleerd.  Daarvan werden er 414 gemarkeerd (diefstalpreventie).  1142 waren er niet in orde, waarbij een defect licht het meest voorkomende gebrek was.  Verder waren er veel fietsen zonder bel of niet werkende remmen.  Bij de controle in 2016 was 30 % van de fiesten niet in orde.   Nu zijn het er meer dan 40 % die niet in orde zijn.

Bij de lagere scholen krijgt de leerkracht de individuele controlekaarten en organiseert de school zelf de hercontroles aan de hand van die kaarten.