Beloof het op beloofd.be: Ga in automodus als je rijdt!

Print

Social media, angst om iets te missen, corona nieuws, ... . Altijd is er wel een reden om je smartphone te checken. Zelfs achter het stuur. Maar wist je dat afleiding één van de grootste oorzaken is van ongevallen achter het stuur? De voornaamste afleider is onze smartphone. Het geluid van onze smartphone gaat af en we willen onmiddellijk checken wat er aan de hand is. Je denkt al snel dat je iets gaat missen. Toch is geen enkele melding een ongeval waard. Dieter Coppens, Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof laten in onderstaand filmpje zien dat hun meldingen niet zo belangrijk zijn. Zij promoten van 1 tot 28 februari, via affiches, radiospotjes en berichten op social media hoe zij in automodus gaan.  

"Al die stomme meldingen, dat leidt af"

Hoe ga je in automodus?

Je kan op een veilige manier je gsm in automodus gebruiken. Sommigen gebruiken hun smartphone als GPS en anderen luisteren graag naar hun favoriete muziek via podcast tijdens het rijden. Hoe ga ik in automodus? 

  • Zet je graag muziek op of moet je je GPS gebruiken? Zet je gsm dan op stil. Zo hoor je zeker geen binnenkomende meldingen of oproepen. 
  • Elke smartphone heeft een 'niet storen'-functie. Deze houdt binnenkomende meldingen en oproepen tegen. Hierbij kan je nog wel je muziek-apps en GPS gebruiken.
  • Geen muziek of GPS nodig? Leg je smartphone dan in je handschoenenkastje of buiten handbereik

Moet je toch een dringende oproep doen, ga dan even aan de kant. Handenvrij bellen is wettelijk toegestaan, maar het leidt je aandacht evengoed af. Je hebt heel wat minder aandacht voor het verkeer en je kans op een ongeval verdubbelt zelfs. 

Boetes

Mocht je nog niet overtuigd zijn, rijden met een gsm of smartphone in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en is dan ook verboden. Doe je het toch, riskeer je een boete van €116. Betwist je deze boete bij de rechtbank en acht de rechtbank de overtreding toch bewezen, kan de boete oplopen van €160 tot maximaal €2.000. De rechter kan ook een rijverbod uitspreken. 
Kortom, geen enkele melding is het waard om een ongeval te veroorzaken of een boete te betalen. Ga in automodus voor je rijdt. Zet je gsm op stil, op 'niet storen' of buiten handbereik. Spreek je belofte uit op beloofd.be. En doe wat je beloofd hebt.