Camera's aan station bewijzen hun effectiviteit

Print

2 fietsdiefstallen opgelost in Kalmthout

Op 21 januari werd er een fiets gestolen aan het station van Kalmthout.  Het slachtoffer heeft dit direct aangegeven bij onze diensten.  Hierop werden de camerabeelden van het station van Kalmthout opgevraagd waarop de dader van de fietsdiefstal duidelijk te zien was.  De politie kon de dader identificeren als een minderjarige uit Kalmthout. 

Na verhoor van deze minderjarige kon er nog een andere fietsdiefstal opgelost worden.  Beide fietsen werden terug gevonden en aan de slachtoffers bezorgd.  

We kunnen niet genoeg benadrukken dat elke diefstal dient aangegeven te worden.  Pas dan kan er actie ondernomen worden.  De gemeente Kalmthout en de NMBS hebben geïnvesteerd in een betere bewaking van de fietsstallingen aan de stations.  Met camera's op de juiste plekken kunnen er misdrijven opgelost worden.

Ook camerabewaking aan stations van Essen

De gemeente Essen en NMBS hebben vijf extra vaste camera’s geplaatst in de fietsenstallingen aan de stations van Essen en Wildert.  De gemeente betaalt de camera’s, een investering van ruim 30.000 euro en een jaarlijkse exploitatiekost van ongeveer 5.000 euro. NMBS zorgt voor de installatie en de monitoring.

Dynamische bewakingscamera

Naast de vaste camera’s heeft NMBS ook een dynamische bewakingscamera aan het station Essen geplaatst naar aanleiding van klachten van overlast. Deze duidelijke aanwezigheid van camerabewaking heeft een preventief effect. De dynamische bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360° en wordt vanuit de controlekamer bediend.

Politie snel ter plaatse

Via de camera’s kunnen er virtuele patrouilles worden uitgevoerd. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. Naast de camera’s is er ook een verhoogde aanwezigheid van Securail-agenten op het terrein. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS.

Preventiecampagne

De komende weken organiseert NMBS samen met de gemeente Essen een preventiecampagne tegen fietsdiefstallen. Er komen banners met daarop de boodschap ‘Hey fietsendief, je bent gezien’ en er worden folders uitgedeeld met preventietips.

Noodnummer NMBS

Verdachte situaties kunnen ook steeds worden gemeld via het gratis noodnummer van NMBS: 0800/30 230 dat 24u/24 en 7dagen/7 bereikbaar is. Reizigers kunnen er altijd terecht voor hulp of als ze iets verdachts opmerken. Zo draagt iedereen bij tot veiligere stations en treinen.

Fietsdiefstallen in cijfers

Kalmthout:
 KalmthoutKijkuitHeide
201517416
20166619
20175211
Essen:
 EssenWildert
2015265
2016233
2017283