Een veilige start voor het nieuwe schooljaar!

Print

Het is weer zover: de start van het nieuwe schooljaar. Wij geven je graag enkele tips mee voor een vlekkeloze en veilige start! 

1. Breng je fiets tijdig in orde.
Gaat je kind met de fiets naar school? Controleer deze dan enkele dagen op voorhand, zodat je de eerste schooldag niet begint met de handen in je haar. Kijk eens of alle technische eisen in orde zijn. Heeft de fiets een bel en zijn de banden nog wel hard genoeg? 

2. Draag een coole fietshelm.
We raden aan om je kind een fietshelm aan te geven. Wijs je kind op de gevaren waar je als fietser mee geconfronteerd wordt en hoe het daarop moet reageren. Zo bouwt je kind zelfvertrouwen op. Leg je kind uit dat het extra voorzichtig moet zijn bij auto’s, vrachtwagens en bussen die afslaan. 

3. Oefening baart kunst.
Laat je je kind met de fiets of te voet naar school gaan? Oefen dan zeker al eens samen welke route ze best volgen. Kies hiervoor niet altijd voor de kortste en snelste route, maar ga voor de veiligste route. Wandel of fiets het traject een keer met je kind en toon waar het op moet letten (kruispunten, opritten…). Maak hem/haar ook zeker de verkeers- en voorrangsregels gewoon en geef zelf het goede voorbeeld. 

Leg je het traject te voet af? Leer je kinderen dan dat ze zo dicht mogelijk bij de huizen wandelen en dat oversteken niet alleen verplicht is, maar ook het veiligste is aan een zebrapad. Laat hen steeds oogcontact maken met de auto’s die stoppen en wijs hen erop dat het verkeer in beide richtingen moet stilstaan voor ze mogen oversteken.

Gaat je kind met het openbare vervoer naar school? Oefen ook dat traject enkele keren. De eerste dag ga je best met je kind mee want door de drukte van het verkeer kan de verkeerssituatie erg anders zijn voor je kind.  

4. Met de wagen.
Is er geen alternatief dan je kind met de wagen te brengen, zorg dan dat je kind de veiligheidsgordel en een aangepast zitje gebruikt. Parkeer je wagen op de voorziene plaatsen en hou rekening met de regels van een “schoolstraat” en een “fietsstraat”, zodat alles veilig verloopt voor jouw kind en voor alle andere kinderen. 

5. Zorg dat je kind opvalt in het verkeer.
Zorg dat je kind opvalt in het verkeer. Donkere kleding lijkt misschien wel cool, maar wanneer de dagen korter worden en het sneller donker is, is de zichtbaarheid enorm belangrijk! Fluovestjes om over de jas en de rugzak te dragen zijn een must.  

6. Haast en spoed is zelden goed.Vertrek op tijd zodat je je niet hoeft te haasten! Een gehaaste persoon let namelijk minder op in het vekeer en neemt onnodig risico’s.