EK BOB for the win!

Print

We hebben er een jaar langer op moeten wachten, maar de Rode Duivels zijn terug! Samen met vrienden of familie het EK volgen op een terrasje of in de tuin met een gezellige BBQ. Leuke vooruitzichten in het verschiet, maar hopelijk is er dan ook een BOB van de partij.  De zomermaanden brengen meer versoepelingen, de horeca is terug open en we mogen met meer familie en vrienden afspreken. Dat zorgt ook voor meer momenten om feest te vieren. Meer dan ooit is het, volgens de vzw Belgische Brouwers, Assuralia en Vias Institute, nodig om een BOB-campagne te organiseren. De slogan van de campagne dit jaar is: 'Mijn BOB is top'. Federaal minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, hoopt dat het EK dankzij alle BOBS een echt feest wordt voor iedereen.

Verbetering in ongevallen

Sinds 2016 is het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed stabiel gebleven. Deze schommelt rond de 4200 per jaar ofwel 1 ongeval elke 2 uur waarbij gemiddeld 5400 gewonden vallen. Gelukkig is er wel een verbetering. Het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed is gedaald met 20% in vergelijking met 10 jaar geleden. Zo is het aantal positieve blaastesten na een ongeval gedaald van 11% naar 9%. In 2020 is het aantal ongevallen fors gedaald naar 2922, maar dat komt door de coronamaatregelen zoals de avondklok, sluiting van de horeca en annulatie van bijna alle evenementen. Bij 13% van de letselongevallen zijn vrouwen betrokken, maar zij maken maar 19% deel uit van de bestuurders onder invloed na een ongeval. Concreet wil dat zeggen dat wanneer er bij een ongeval alcohol in het spel is, dat in 4 op de 5 gevallen een man achter het stuur zit. 

Campagnespot met echte verkeersongevallen

Om het belang van een BOB te benadrukken, is het soms nodig om de realiteit onder ogen te zien. De campagnespot wil iedereen sensibiliseren met beelden van echte verkeersongevallen in combinatie met voetbalcommentaar van Frank Raes en Filip Joos. Op het eerste zicht lijkt dit grappig, maar de kijker wordt al snel met de neus op de feiten geduwd. Rijden en alcohol drinken gaan niet samen! 

#mijnBOBisTOP

Ben jij zelf chauffeur, dan raakt je geen druppel alcohol aan en drink je enkel alcoholvrije alternatieven. Toch van plan om iets te drinken? Dan regel je vooraf de terugkeer met een taxi, het openbaar vervoer of je zorgt voor een slaapplaats. Keuze genoeg dus! Eén ding staat vast... BOB is iemand op wie je kan vertrouwen, die je veilig thuisbrengt. En dat is iets om terecht trots op te zijn #mijnBOBisTOP.

Extra controles

Tijdens de gehele campagneperiode zet de Politiezone Grens extra ploegen in die grote en kleine alcoholcontroles gaan uitvoeren.  Dat is een bijkomende, maar hopelijk niet de belangrijkste reden om een BOB te voorzien