Helft jongeren gaat vanaf 12 jaar alleen naar school

Print

Wanneer het nieuwe schooljaar start op 1 september verplaatsen zich elke dag weer honderdduizenden kinderen naar school. VIAS roept op tot extra waakzaamheid van alle bestuurders. VIAS bevroeg voor een nieuwe studie jongeren tussen 10 en 14 jaar. In Vlaanderen gaat meer dan de helft met de fiets of te voet naar school. Vanaf het middelbaar zijn het ook steeds minder de ouders die hen begeleiden. De helft van de jongeren gaat vanaf dat moment alleen naar school. Een derde van de jongeren die niet alleen naar school rijdt, wordt vergezeld door een vriendje of vriendinnetje dat meerijdt. Het is belangrijk om hen ook goed voor te bereiden op deze stap.

Een derde gaat te voet naar school

Voor een nieuwe studie van Vias werd een representatieve steekproef van 640 kinderen tussen 10 en 14 jaar bevraagd over de manier waarop ze naar school gingen en hoe ze zich in het verkeer gedragen.
In België gaat 1/3 van de jongeren (31%) tussen 10 en 14 jaar te voet naar school, een vijfde (19%) gebruikt het openbaar vervoer en ongeveer evenveel scholieren worden als passagier in de wagen gebracht (18%) of rijden met de fiets (18%).