Het motorseizoen is weer begonnen!

Print

Wist je dat 8 op de 10 motorrijders niet rijdt in de winter? Nu het lente is en het stilaan weer warmer wordt, halen de motorrijders hun motor terug van stal. Vias institute roept op om je manoeuvres op te frissen vooraleer je weer gaat rijden. Vanaf maart begint het aantal letselongevallen terug te stijgen. 73% van de ongevallen met motorrijders gebeurt tussen april en oktober. Je kan dus best een opfrissingscursus volgen om je manoeuvres weer te oefenen. 

10 tips om veilig het motorrijseizoen in te rijden

  1. Fris je manoeuvres op voor je na de winterperiode terug de weg op gaat. Zo krijg je terug ‘voeling’ met de motor.
  2. Denk aan je zichtbaarheid! Gebruik niet alleen je dimlicht, maar draag ook kledij die opvalt.
  3. Doe tijdig een technische check-up van je motor. Check zeker de banden, de bandenspanning en je remschijven.
  4. Maak niet meteen een lange rit, maar doe eerst een paar korte ritten! Zo leer je terug wennen aan een defensieve rijstijl, het nemen van bochten en oefen je je kijktechniek.
  5. Check de levensduur van je helm. Vervang je helm zeker na een val, maar wees ervan bewust dat ze sowieso een beperkte levensduur hebben. 
  6. Gebruik steeds je richtingaanwijzers. Zo weten de andere weggebruikers je intenties.
  7. Kijk uit voor onaangename verrassingen: wegmarkeringen, riooldeksels, steenslag, enz., ... zijn onschuldig voor automobilisten, maar kunnen gevaarlijk zijn voor motorrijders.
  8. Positioneer je niet uiterst rechts op de rijstrook. Als je iets centraler rijdt kan je zelf het verkeer beter zien en ben je beter zichtbaar.
  9. Wees voorzichtig als je een file inhaalt of voorbijrijdt.
  10. Als je in groep gaat rijden, laat de minst ervaren rijders vooraan rijden. Zo kunnen ze de groep beter volgen.

Nieuwe campagne VSV 'Kijken kijken om elke motorrijder te zien'

VSV heeft een campagne gelanceerd 'Kijken Kijken om elke motorrijder te zien'. Het ideale moment om alle andere bestuurders er opnieuw aan te herinneren om altijd een tweede keer te kijken als ze afslaan, inhalen of een ander manoeuvre uitvoeren. KIJKEN KIJKEN dus, om elke motorrijder te zien.