Microsoft Scam

Print

Al geruime tijd krijgen burgers telefoon, vaak op hun vaste telefoonlijn. Zij worden opgebeld door (Engelstalige) personen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft. Ze trachten u te overtuigen dat er problemen zijn op uw computer, en dat zij dat kunnen aantonen door uw computerscherm over te nemen. U installeert vervolgens een applicatie waarna zij volledige toegang verkrijgen. Zij loodsen u naar uw "Windows Logboek", waarin talrijke fouten en meldingen te zien zijn. Echter is hier niets mis mee: elke computer bevat fouten in het logboek. Echter weten vele mensen dit niet en zijn overtuigd dat hun computer niet werkt zoals het hoort. De zogenaamde Microsoft medewerker praat u een software pakket aan om uw computer te beschermen tegen virussen, hackers, ... en vaak is de kostprijs spotgoedkoop: 49 Euro voor een licentie van 10 jaar. U dient zogenaamde iTunes kaarten, Steam kaarten, of andere betaalkaarten aan te kopen. Ze vragen u op een website een betaling uit te voeren. U neemt uw bankkaart bij de hand en voert met behulp van uw digipass kaartlezer de M1 en M2 codes uit om de betaling te accepteren. Echter bent u geen 49 Euro kwijt, maar vaak honderden Euro's voor betaalkaarten. U hebt uw licentie niet gekregen, en u bent uw geld kwijt...

Indien u bent overgegaan tot betaling, raden wij aan om zo snel mogelijk klacht neer te leggen bij uw lokale politie. Probeer te achterhalen welk programma u moest installeren (vaak is dit Teamviewer, AnyDesk, ...) en neem de bankafschriften mee waarop duidelijk de frauduleuze betalingen te zien zijn. Mocht u ook beschikken over het oproepnummer van de zogenaamde Microsoft support dienst, noteer deze en overhandig deze aan de politie ambtenaar.

Nadat u uw klacht hebt ingediend bij de politie, laat u best ook uw computer even nakijken op virussen en andere malware, en zorg ervoor dat de geïnstalleerde software waarmee het scherm werd overgenomen, verwijderd wordt. Hiervoor kan u langs gaan bij een computerwinkel of een kennis die u kan helpen.

De oproepen, die vaak ettelijke uren duren, zijn afkomstig van zowel buitenlandse als Belgische oproepnummers. Microsoft zal nooit klanten opbellen om hen te helpen met hun computer problemen. Negeer deze oproepen en haak onmiddellijk in! Zij zullen trachten u nog enkele keren op te bellen, doch zullen zij hun pogingen staken van zodra u de oproepen blijft negeren.