Opgepast voor cryptofraude!

Print

Maandelijks horen we wel eens iets over Bitcoins en andere cryptomunten, maar voor velen is het iets ontastbaars en ongekend. Sommige mensen zijn er rijk van geworden, anderen zijn er veel geld door verloren. Criminelen maken op allerlei manieren online reclame over hoe snel je rijk kan worden. Dat klinkt natuurlijk ontzettend goed, dus je gaat er in mee. Er wordt in eerste instantie gevraagd om een bedrag van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s over te schrijven. Vaak moet je ook een foto van je identiteitskaart, waar je zelf opstaat, overmaken. Zo maken de criminelen op jouw naam een account aan op legale crypto platformen zoals Binance, Kraken, … . Van zodra het geld is overgeschreven, wordt dit weggesluisd naar talrijke andere “wallets” van de criminelen. Hierdoor wordt het opsporen natuurlijk erg moeilijk. Het gaat hier over een 100-tal wallets die gebruikt worden om een heel kluwen van transacties op te zetten en je (crypto)geld te verspreiden.

Login fake website

Cybercriminelen bezorgen je een login van een fake website waar je de waarde van je (valse) wallet kan zien stijgen. Wanneer je het geld probeert terug te krijgen, beginnen ze moeilijk te doen. Zo zal je extra geld moeten storten of ze negeren je compleet. Je kan geen kant meer op, want je hebt enkel een login van een valse website. Er is helaas geen enkele link met een bestaande wallet.

Nadeel in onze zone

Dat criminelen veel aan cryptofraude verdienen is een feit. In onze zone is het gemiddelde nadeel per proces verbaal €32.500. In 2023 was dat een nadeel van €1.500 000! Het is weliswaar een daling t.o.v. 2022 waar het geregistreerde nadeel €2.100 000 bedroeg. Dat is helaas nog steeds te veel en daarom roepen wij op om hiervoor extreem waakzaam te zijn.
 
Ken je niets van crypto, maar wil je er wel eens een kijkje in nemen? Start dan met een klein bedrag en vraag raad aan vrienden of kennissen. Geef je geld niet zo maar aan onbekenden, zeker als ze je eigen taal niet spreken.

Bent u toch slachtoffer?

Heb je dergelijke mails ontvangen? Wij raden aan om de e-mail of SMS door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Ben je ingegaan op de link en heb je je bankkaartgegevens achtergelaten? Bel zo spoedig mogelijk card-stop, licht je bank in en kom aangifte doen in één van de politiekantoren bij jou in de buurt. Vergeet zeker niet je bankafschriften, waarop de frauduleuze transacties zichtbaar zijn, mee te nemen alsook het e-mailbericht of SMS bericht. 

Wees waakzaam en check onze tips via onze website!