Parket Antwerpen: Nieuw fenomeen via zogenaamde bitcoinbedrijven

Print

Politie en parket willen waarschuwen voor een nieuw fenomeen dat een opmars bezig is binnen onze provincie.

Mensen worden online gerekruteerd door zogenaamde bitcoinbedrijven om een opleiding te volgen om het tot makelaar in bitcoins te schoppen. Dat is onwettig, want om als makelaar te mogen optreden is een specifieke vergunning vereist.

Aangifte bij de PZ Grens

Een vrouw had klacht ingediend bij PZ Grens na zo’n rekrutering. Ze zou op haar rekening investeringsgeld krijgen van de klanten van het bedrijf en moest deze dan verder investeren in bitcoins. Ze kreeg een contract en een beperkte opleiding, maar ze kreeg argwaan omdat er stortingen van Duitse rekeningen kwamen.

Gelijkaardige meldingen liepen binnen in Mechelen, maar ook in de provincies Limburg en Oost – en West-Vlaanderen.

De gelden bleken afkomstig van een fake Duitse websites, waarbij gelden van Duitse mensen werden doorgestort naar zogenaamde bitcoinezels in België.

Meestal investeerden ze niet zelf in bitcoins, maar schreven ze de gelden over naar een professioneel bedrijf. De communicatie tussen bitcoinezels en aanstokers verliep volledig versleuteld via Telegram.

Blijf alert

Blijf alert: een professioneel bedrijf zal je nooit vragen je eigen rekening te gebruiken of een rekening aan te maken en dergelijke bitcoininvesteringen te doen met minimale opleiding.