Persbericht: Gemeente Kalmthout treft strenge maatregelen om toeloop schaatsers op Kalmthoutse Heide te vermijden

Print

“Dit weekend wordt er volop zon voorspeld. Gecombineerd met de vriestemperaturen van de afgelopen week, zullen veel mensen naar de Kalmthoutse heide afzakken om te schaatsen. Dat willen we te allen koste vermijden”, aldus burgemeester Lukas Jacobs. “Het ijs is weliswaar dik genoeg voor een aantal schaatsers, maar kan maar een maximum aantal mensen dragen. Zeker aan de rand van de vennen is de kans op natte voeten bijzonder groot. Wie eerder deze week het Stappersven betrad, heeft dat aan den lijve ondervonden. Daarnaast zitten we met de geldende coronaregels. De afgelopen dagen merkten we dat het ijs steeds meer schaatsfans lokte. Om een overrompeling tijdens het weekend te vermijden, treffen we verschillende maatregelen.”

Enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer

“Die maatregelen zijn niet min”, vult Patrick De Smedt van politiezone Grens aan. “Vanaf zaterdagochtend zal de omgeving van het natuurgebied enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer. De politie sluit de hoofdwegen Heuvel en Putsesteenweg af voor doorgaand verkeer. De parkings aan de heide worden afgesloten en er wordt een parkeerverbod ingelast in de omliggende woonwijken. Autoverkeer zal afgeleid worden naar de parking aan de stations van Kalmthout en Heide. Wie vanaf daar de Kalmthoutse heide wil bereiken, wacht nog een fikse wandeling.”

"Is het te druk? Dan sluiten we de vennen zonder pardon af."

Ook wat coronahandhaving betreft, speelt de gemeente op safe. “Eerder deze week zetten we al verschillende stewards op het ijs – onder andere vrijwilligers van de Kalmthoutse sportraad en gemeentepersoneel – in. Zij zorgen voor een maximale spreiding van de schaatsers op de grote vennen. Ook de lokale politie houdt een oogje in het zeil”, geeft burgemeester Jacobs mee. “Dit weekend zal dat toezicht nog extra verscherpt worden. Ploegsporten zoals ijshockey zijn sowieso verboden en mensen mogen zich met maximum 4 personen tegelijkertijd verplaatsen. Afstand houden is de boodschap en mondmaskers zijn verplicht bij drukte. Merken we dat het te druk is of dat mensen zich niet aan de regels houden? Dan sluiten we de vennen zonder pardon af.” 
De maatregelen gelden zowel op zaterdag als zondag.

INFO: