PHISHING: Klik niet zo maar op elke link!

Print

Cybercriminelen passen zich constant aan. Ze proberen nog meer je vertrouwen te winnen door hun valse e-mails nog “echter” te maken. Zo ontvingen wij een e-mailbericht dat ons heel legitiem leek uit naam van 'Mega', een energieleverancier. Alle afbeeldingen lijken echt en in de inhoud wordt zelfs melding gemaakt dat je moet oppassen voor phishing mails uit naam van Mega! En last but not least: het e-mailadres lijkt afkomstig te zijn van "info'@mega". Correct denk je? Niets is minder waar, er blijven steeds een paar punten waar je je oog op moet laten vallen.

Laat je niet onder druk zetten!

Ook hier weer blijft de tijdsdruk aanwezig. Je krijgt de mail vandaag aan en je moet binnen enkele dagen betalen. Een echte leverancier geeft je minstens enkele weken de tijd. Ook de link in het e-mailbericht leidt naar een frauduleuze website. Als je op Google zoekt naar het correct internetadres van Mega, kom je uit op https://www.mega.be/ . Als je met de muisaanwijzer over de link in het e-mailbericht gaat, zal je links onderaan je e-mailprogramma opmerken dat er een verwijzing wordt gemaakt naar een internetadres dat totaal niet overeenkomt. In de e-mail die wij ontvingen, zou de website "re.al/mymega" open gaan. Het gaat dus om het stukje achter “https://” waarop je moet controleren: "re.al" komt helemaal niet overeen met "mega.be". Enkel op deze manier kunnen we met zekerheid stellen dat het om een phishing mail gaat.

Gouden tip: laat je niet onder druk zetten! Neem je tijd om de betrouwbaarheid van de e-mail te onderzoeken en gebruik een zoekmachine zoals 'Google' indien je niet zeker weet wat het juiste internet adres is van de aanbieder!

Bent u toch slachtoffer?

Heb je dergelijke mails ontvangen? Wij raden aan om de e-mail of SMS door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Ben je ingegaan op de link en heb je je bankkaartgegevens achtergelaten? Bel zo spoedig mogelijk card-stop, licht je bank in en kom aangifte doen in één van de politiekantoren bij jou in de buurt. Vergeet zeker niet je bankafschriften, waarop de frauduleuze transacties zichtbaar zijn, mee te nemen alsook het e-mailbericht of SMS bericht. 

Wees waakzaam en check onze tips via onze website!