PHISHING: Opgepast voor valse e-mails over de belastingen!

Print

Cybercriminelen zoeken nieuwe methodes om u te doen klikken op een link in een e-mailbericht. Waar zij in het verleden steeds melden dat u geld moet betalen en u zo snel mogelijk moet handelen, geven ze nu mee dat u geld zou moeten krijgen van de overheid in de vorm van een belastingsberekening in uw voordeel. Van zodra u op de link klikt (of er met uw muisaanwijzer over beweegt), komt u niet op de website van de federale of Vlaamse overheid terecht, noch op de website van de FOD Financiën, maar op een vervalste website. U kan dit eenvoudig zien door het linkadres bovenaan (http://... of https:// …). Ook het e-mailadres waar het bericht van afkomstig is, heeft geen link met een overheidsdienst.

Laat geen gegevens achter.

Ook niet indien u geen digipass moet gebruiken: u laat uw naam, geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer en eventueel bankrekeningnummer achter. Zij gebruiken deze gegevens om u in de toekomst heel specifiek een bericht te sturen. Zo wekken zij uw vertrouwen en gaat u mee in hun verhaal waarna u mogelijk geld overschrijft naar een criminele rekening.

Bent u toch slachtoffer?

Dien klacht in in één van onze kantoren en neem alle documenten die relevant zijn (bankrekeninguittreksel waarop de overschrijving zichtbaar is, het e-mail- of SMS bericht, …).