Snel met je verloren gelopen trouwe viervoeter herenigd worden? Lees dan hier wat je moet doen!

Print

Er worden geregeld verloren gelopen honden in onze lokale politiekantoren binnengebracht. Als het huisdier gechipt is, kunnen we het baasje gelukkig snel terugvinden. Wij beschikken over een apparaat waarbij we de code van de chip kunnen lezen net zoals bij de dierenarts. Vanaf 1 mei moeten, omwille van de wet op de privacy, alle gegevens onzichtbaar gemaakt worden. Hierdoor botsen we regelmatig op het probleem dat we geen gegevens meer kunnen zien van de eigenaar. De dierenarts registreert jouw kat of hond in een systeem, maar het is aan jou om achteraf je gegevens vrij te geven. Ze worden pas gepubliceerd als je hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Deze gegevens zijn o.a. jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Let wel, dit is enkel voor eigenaars van honden. Katten worden standaard gekoppeld aan het rijksregister van hun baasje.

Hoe ga je te werk om je gegevens openbaar te zetten?

  • Surf naar de website https://online.dogid.be/;
  • Neem jouw elektronische identiteitskaart met pincode bij de hand;
  • Zoek het paspoort van jouw hond met chipnummer;
  • Gebruik een computer met kaartlezer en internetverbinding;
  • Installeer het programma eaZylink (hiervoor dien je de instructies op bovenvermelde website te volgen). 

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen om jouw gegevens openbaar te zetten (zie ook link onderaan het artikel). Wanneer jouw rijksregister gekoppeld is, moet je enkel nog het vakje 'publiek' aanvinken zodat iedereen met een chiplezer de gegevens kan raadplegen.
Geen paniek, alleen mensen met het chipnummer van jouw hond krijgen toegang tot jouw gegevens. In dit geval is dat de politie of de dierenarts.

De politie en viervoeters zijn jullie dankbaar!