We zwaaien de zomer uit, het is weer tijd voor 1 september!

Print

Donderdag is het weer zover: 1 september, de eerste schooldag! Meestal een spannend moment voor kinderen én hun ouders. Misschien gaat je kind voor het eerst naar school? Of gaat je zoon of dochter voor het eerst alleen met de fiets? Vele ouders vragen zich af wat de leeftijd is waarop hun kind alleen naar school kan gaan. Onderzoek toont aan dat het voor de leeftijd van 8 à 9 jaar niet wordt aangeraden, aangezien kinderen niet in staat zijn om alle verkeerssituaties de baas te kunnen. 

Enkele tips voor de ouders: 

  • Het is belangrijk dat je voor de start van het schooljaar best  je eigen route of de route van je kind op voorhand uitstippelt en gaat oefenen op de risicovolle plaatsen (oversteekplaatsen, kruispunten, …). Toon alle potentiële gevaren zoals op- en uitritten van parkings, garages, ...
  • Vertrek ruim op tijd zodat je kan vermijden dat je moet lopen.
  • Toon je kind hoe je correct en rustig moet oversteken. Leg uit dat je altijd oogcontact met de autobestuurder moet maken als je oversteekt op een zebrapad.
  • Zorg dat je kind altijd goed zichtbaar is (fluo) en laat het een fietshelm dragen. 
  • Heel belangrijk: heb vertrouwen in je zoon of dochter, maar laat ze pas naar school rijden als ze zichzelf daar comfortabel bij voelen. 

12 en 16 jaar zijn de risicoleeftijden voor jongeren op weg naar school!

Uit een nieuwe statistische analyse van Vias institute blijkt dat op de leeftijd van 12 en 16 jaar er telkens een grote stijging is van het risico op een ongeval op weg naar school. Het risico stijgt met bijna 70%. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de schoolweek omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten.

Meer info kan je via de link hieronder terugvinden. 

PZ Grens zal toezicht houden

Tijdens de eerste weken van het schooljaar zal er verhoogd toezicht zijn aan de verschillende scholen in onze politiezone. Iedereen moet terug wennen aan het drukkere verkeer tijdens de eerste schooldagen.  De agenten zullen preventief aanwezig zijn, eventuele probleemsituaties aankaarten en indien nodig repressief optreden. Er zal zeker extra toezicht zijn op snelheid in de zone 30 rond de scholen.

Veel succes aan alle schoolgangers!