1 dag niet - 18 oktober 2019

Print

Nationale actiedag op 18 oktober wil burger sensibiliseren rond inbraakpreventie

Wat kan je zelf doen om een inbraak te voorkomen? Veel, heel veel. Daarom krijgt België op 18 oktober opnieuw een nationale actiedag tegen woninginbraken: ‘1 dag niet’.  Heel de week zullen er activiteiten en acties gehouden worden ter voorkoming van inbraken.  Het is dus eigenlijk dus '1 week niet' maar we gaan voor '365 dagen' niet.

Het initiatief wil burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak en biedt een podium aan de initiatieven die de burger zelf op poten zet om elkaar te sensibiliseren en informeren. Samen met politie en overheid slaan burgers de handen in elkaar om hun buurt veiliger te maken. Want elke dag komen er bij 200 Belgen inbrekers over de vloer. Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten en staan er tal van preventietips en originele ideeën van andere initiatiefnemers. 

Welke initiatieven kan je verwachten in de Politiezone GRENS

Alle buurtinformatienetwerken (BIN) in onze politiezone werden aangeschreven om acties te organiseren. 

Essen:

  • BIN-café op dinsdag 15 oktober vanaf 19.30 u. in de Oude Pastorij door alle Essense BIN's.  Je kan je fiets daar laten markeren (breng wel je identiteitskaart mee).

Kalmthout:

  • Fietsmarkeeractie op woensdag 16 oktober tussen 14 en 17 uur in de BIB van Kalmthout (breng wel je identiteitskaart mee).
  • Fietsmarkeeractie op zaterdag 19 oktober tussen 9 en 12:30 uur op de markt van Kalmthout (breng wel je identiteitskaart mee).
  • BIN-café op vrijdag 18 oktober tussen 11 en 21 uur en op zaterdag 19 oktober tussen 9 en 17 uur in het parochiecentrum van Heide (voor meer info: zie bin-flash hieronder).

Wuustwezel:

  • BIN-café op maandag 14 oktober tussen 19 en 21 uur in GC Blommaert.  Je kan je fiets daar laten markeren (breng wel je identiteitskaart mee).
  • BIN Braken organiseert op 24 oktober een veiligheidswandeling.

De politiezone GRENS ondersteunt deze activiteiten. Politieagenten zullen aanwezig zijn op de evenementen en o.a. diefstal-preventief advies geven, fietsen markeren, informatie verstrekken over BIN-werking, …  En er zal verhoogd toezicht zijn in de hele politiezone.

Nationale campagne 1dagniet breidt zich uit over Europa

Raadpleeg een diefstalpreventieadviseur: hij zal je GRATIS tips geven en uitleggen welke goede gewoonten je kan aannemen om je woning extra veilig te maken. • Blijf discreet op sociale netwerken. Niet iedereen hoeft te weten dat je op vakantie vertrekt. De jaarlijkse nationale campagne tegen inbraak 1dagniet trekt ieder jaar steeds meer aandacht. Het succes stijgt zo snel dat de nationale actie zich zal uitbreiden tot op Europees niveau met de eerste Europese dag tegen inbraak op woensdag 19 juni.  Er zijn nu al 12 Europese landen die deelnemen aan deze actie, namelijk: Bulgarije, Tsjechische Republiek, Estland, Litouwen, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Roemenië, Polen, Ierland, België.

Het thema van deze Europese actiedag is het veilig op vakantie vertrekken en wat je kan doen om extra veiligheid rond je woning te garanderen, zoals:

  • Contact opnemen met buren die je vertrouwt om regelmatig je woning te checken, de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien. Hiermee krijgt jouw woning ook steeds een bewoonde indruk.
  • Afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie: patrouilles komen regelmatig langs jouw woning om te zien of alles in orde is.  Aanvraag op www.police.be of via onze website: https://www.pzgrens.be/formulieren.
  • Raadpleeg een diefstalpreventieadviseur: hij zal je GRATIS tips geven en uitleggen welke goede gewoonten je kan aannemen om je woning extra veilig te maken.  Dat kan je ook aanvragen via onze website: https://www.pzgrens.be/formulieren
  • Blijf discreet op sociale netwerken. Niet iedereen hoeft te weten dat je op vakantie vertrekt.

1 dag niet promofilm

Meer informatie