Noodweer op komst: 1722 actief

Print

Het KMI voorspeelt onweer

Het KMI voorspelt voor vandaag (vrijdag 12/7) onweer: vanuit het noorden en het westen trekt vandaag een buien- en onweerszone over ons land. De buien kunnen intens zijn, met onweer, overvloedige neerslag, hagel en zware windstoten. 

Vanwege het voorspelde noodweer zal het nummer 1722, voor niet-dringende oproepen naar brandweer, worden geactiveerd.  

Procedure 1722

Als u tijdens tijdens storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt, maar er is niemand in (potentieel) levensgevaar, bel dan naar 1722.

Tijdens extreme weersomstandigheden zal het telefoonnummer 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Bedoeling is dat het noodnummer 112 zo niet meer overbelast raakt, waardoor mensen in levensgevaar sneller geholpen kunnen worden.

Hoe: 

  • Vorm het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast voor niet-dringende interventies van de brandweer. De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden.
  • Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor komt u opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  • Nadat u het nummer 1722 hebt gebeld, is het belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Als u al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.
  • U kunt ook altijd contact opnemen met het brandweerkorps van uw gemeente via hun rechtstreeks nummer.

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn.