PHISHING: Ga niet in op valse sms'en in naam van Bpost!

Print

Bpost waarschuwt voor valse sms'en die in hun naam worden rondgestuurd. Het Centrum voor Cybersecurity Belgium meldt dat ze het afgelopen weekend zo'n 5000 verdachte sms'en hebben binnengekregen. Het bericht, vooral in de Franse taal, is voorzien van een link waarbij je zogezegd jouw pakje kan volgen. Indien je op deze link klikt, wordt er een app op je GSM geïnstalleerd om je pakket van Bpost te kunnen track&tracen. Opgepast, dit is een valse app! In het ergste geval kan deze app contact leggen met je bankapp of jouw contactenlijst exporteren naar de cybercriminelen. De afzender kan het oproepnummer zijn van andere slachtoffers die er niets mee hebben te maken. Deze vorm van cybercriminaliteit komt overgewaaid vanuit Nederland, waar het allemaal begon met UPS.
Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Cybercriminelen zijn mogelijk aan jouw nummer geraakt door de Facebook datalek. Uit deze datalek zijn er Belgische nummers gefilterd en massaal verstuurd.

Tips & tricks

  • Installeer de Bpost app. Gebruik steeds de app uit de Google Play Store of Apple Store. Check in je app of je een track&trace van je pakje hebt ontvangen. Zo ja, dan ben je zeker dat Bpost de afzender is. 
  • Stel jezelf de vraag of je wel een pakje van Bpost verwacht? Bpost vraagt nooit om persoonlijke gegevens via sms of e-mail.
  • Check de link in het sms bericht zonder er op te klikken. Herken je het niet, dan kan je er zeker van zijn dat het nep is.
  • Reageer nooit op dergelijke berichten, maar verwijder ze . Als je reageert, weten spammers dat je oproepnummer actief is. 
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be.  

Bent u toch slachtoffer?

Dien klacht in in één van onze kantoren en neem alle documenten die relevant zijn (bankrekeninguittreksel waarop de overschrijving zichtbaar is, het e-mail- of SMS bericht, …).